Veel populaire vakantiebestemmingen hebben een aantal bekende eet- en drink specialiteiten. Zo ook het Franse eiland Corsica. Op dit eiland wordt er veel pasta gegeten maar verse vis is ook erg populair. In de winter zijn zee-egels de delicatesse.
Het unieke aan Corsicaanse gerechten is de combinatie van de Franse en de Italiaanse keuken. Het eiland heeft dit aan haar geschiedenis te danken!
Typische Corsicaanse gerechten
Op Corsica staan vier gerechten bekend als een typisch gerecht van dit eiland. Om te beginnen is dit ‘Soupe Corse’. Dit is een soep die bestaat uit witte bonen, ui, kool en nog andere groenten. Het gerecht wordt geserveerd met ham en pasta.
Een ander typisch Corsicaans gerecht is Cabi Roti. Dit gerecht is een geroosterde geit met knoflook en rozemarijn. Doordat het gerecht geroosterd is, heeft het een krokante buitenkant en is het van binnen sappig. Velen bewoners van het eiland zien dit gerecht als een absoluut feestmaal.
Daarnaast heb je nog de ‘Rouget aux anchois’. Dit is een krokant, goudgeel gebakken rode mulfilets. Een rode mul is een matig vette vis die veel voorkomt in het Middellandse Zee gebied. Voor dit gerecht wordt de rode mul gevuld met pikante ansjovis. Dit gerecht staat ook bekend als een typisch gerecht voor in de zomer.
Tot slot behoort de ‘Fiadone’ ook tot een typisch gerecht van het eiland Corsica. Fiadone is een gebakken kaastaart (cheesecake) van uitgelekte brocciu. Deze cheesecake wordt aangevuld door eieren, suiker en citroenschil. Het verschil met de cheesecake die hier gegeten wordt en de cheesecake die op Corsica gemaakt wordt is dat wij het met roomkaas doen en op Corsica wordt het van schapenkaas gemaakt.
Wijnen
Voor de beste wijnen ben je op Corsica aan het juiste adres. Je zal het niet als eerste denken maar Corsica is een echt wijneiland. Meer dan de helft van het oppervlakte van dit eiland bestaat uit wijngaarden.
De wijngaarden staan in de felle zon maar door de verkoeling van de Middellandse Zee zorgt dit voor heerlijke wijnen. De wijnen die op Corsica geproduceerd worden, worden gekenmerkt door hun slanke en frisse karakter. Dit geldt voor zowel de witte als de rode wijnen. Over het algemeen is de zuurgraad vrij hoog en kunnen de wijnen wat mineralig zijn.
Op dit eiland wordt al meer dan 6.000 jaar wijn geproduceerd. In 1768 werd Corsica door de Italianen aan Frankrijk verkocht. Hierdoor zie je nog steeds sporen van het Italiaanse verleden terug in de wijnbouw.
Het produceren van wijn op Corsica kent ook zo zijn dieptepunten. Er was halverwege de 20e eeuw weinig wijnbouw op Corsica over. Hier kwam in de jaren 1960 verandering in door de producenten van Bulkwijn. Zij namen de wijngaarden over en gingen voor veel volume. Inmiddels zijn de Bulkwijn producenten alweer verdwenen en hebben tegenwoordig serieuze wijnmakers de overhand op het eiland. Deze serieuze wijnmakers is een relatief jonge generatie van talentvolle wijnmakers die zorgen voor de kwaliteitswijnen die vooral in Frankrijk gedronken worden.
De hoeveelheid wijnen die van Corsica geëxporteerd wordt naar het buiteland is minimaal. Dit komt doordat het eiland dunbevolkt is en er jaarlijks wel miljoenen toeristen komen. De toeristen zijn de belangrijkste afzetmarkt voor de wijnen van Corsica. De wijnen worden wel naar het Franse vaste land geëxporteerd.
Zoals eerder gezegd bestaat meer dan de helft van het oppervlakte van dit eiland uit wijngaarden met druivenstokken. Op de hellingen van de heuvels zijn de meeste wijngaarden van Corsica te vinden. Door dit landschap zijn de meeste wijngaarden relatief klein. De wijngaarden zijn op verschillende soorten bodems te vinden zoals graniet, kalk, klei en zandsteen.
Uitzondering van de wijngaarden op de hellingen van de heuvels is de relatief vruchtbare grond in het oosten van het eiland. Hier bestaat de ondergrond vooral uit leisteen waardoor het makkelijker is om de wijnstokken op een relatief groot gebied te planten.
Op het moment zijn er circa 400 wijnbedrijven op Corsica te vinden. Hiervan zijn er ongeveer 110 zelfstandig. De totale wijnproductie van het eiland ligt op 370.000 hl per jaar. Het valt op dat de rosé op het eiland ontzettend populair is. Dit komt ongetwijfeld door de invloed van de Provence in combinatie met de manier waarop de rosé daar aan vooral toeristen verkocht wordt. Meer dan de helft van alle geproduceerde wijnen is rosé.
De grootste wijnstokken bestaan uit rode druiven. De Niellucciu en Sciaccarellu zijn de belangrijkste rassen op dit eiland. Andere bekende druiven die geoogst worden zijn de Syrah, Grenache en Cinsault. Deze druiven worden ook vaak geblend in rosé.
Daarnaast staan er ook nog witte druivenrassen zoals de Chardonnay en Ugni blanc. Deze druivensoorten worden vooral in het oosten van het land verbouwd.
De wijnen die op Corsica geproduceerd worden zijn echte wijnen voor liefhebbers. De plaatselijke specialiteit voor de witte wijn is de Vermentino. Deze wijn is ook zeer populair op het Italiaanse eiland Sardinië.
Geef een reactie