De diverse volken die Corsica in de geschiedenis hebben overheerst, hebben hun sporten nagelaten. In de steden en vele bezienswaardigheden op het eiland is dit duidelijk te zien. Zo waren de Pisanen verantwoordelijk voor de romaanse kerken, terwijl de Genuezen bijna alle barokkerken bouwden. In twee artikelen (deel 2) willen wij jullie meer vertellen over de architectuur dat het eiland zo bijzonder maakt. Hieronder lees je meer over de romaanse stijl en barok.
Naast de barokkerken zijn de Genuezen ook verantwoordelijk voor de wachttorens, bruggen en de citadellen. Op het gebied van binnenlandse architectuur zijn vooral de grafkapellen interessant. Die staan vaak langs de weg. Deze vormden een onderscheidingsteken voor rijke families. Vooral voor de families die in het buitenland hun geld hadden verdiend.
Romaanse stijl
Corsica heeft een paar prachtige romaanse kerken, die meestal dateren van het einde van de 11e eeuw en daarna, de Pisaanse periode. Deze kerken hebben vaak een schip zonder zijbeuken met een halfronde apsis, terwijl de gevel is versierd met blinde bogen en panelen die doorlopen op de zijmuren.
Wat ook een kenmerk is zijn de veelkleurig gebruikte marmer. Een bijzondere romaanse kerk is de ‘De La Canonicakerk’ in Lucciana Porretta. Deze kerk heeft opmerkelijk eenvoudige lijnen en een interieur met 2 zijbeuken. De enige andere kerk van dit type is Santa Maria Assunta in St.-Florent.
Barok
In de 17e en 18e eeuw haalden de Genuezen een Noord-Italiaanse barokstijl naar Corsica. In de rijke gebieden zoals Castagniccia, Balagne en Bastia werden grote kerken gebouwd. Hiervan waren de lineaire gevels verfraaid met kroonlijsten, pilasters, frontons en voluten. De interieurs kenmerken zich door indrukwekkend stuckwerk en veelkleurig marmer.
De klokkentoren zoals St.-Jean-Baptiste in Porta is in de barokstijl gebouwd. Dit is het bekendste voorbeeld van barokarchitectuur op het eiland.
Volgende artikel
In het volgende artikel zullen we de militaire architectuur en grafarchitectuur op Corsica behandelen en jullie hier meer informatie over geven. Lees hier deel 2.
[br][hr][br]
Geef een reactie